Marrja e multivitaminave gjatë shtatzënisë së hershme mund të shoqërohet me një reduktim të rrezikut nga çrregullimi i spektrit të autizmit tek fëmijët krahasuar me nënat që nuk marrin multivitamina, sipas një studimi.

Studiuesit theksojnë se gjetjet e tyre nuk mund të krijojnë shkak dhe efekt, por thonë se ata ngrenë pyetje rreth një shoqërie të mundshme që kërkojnë studime të mëtejshme.

Çrregullimi i spektrit të autizmit përfshin një sërë kushtesh, përfshirë sindromën Asperger, që ndikojnë në ndërveprimin, komunikimin, interesat dhe sjelljen e një personi. Është vlerësuar se rreth 1 në çdo 100 njerëz në Britani ka ASD.

Më shumë djem janë diagnostikuar me gjendjen sesa vajzat. Pra, një ekip ndërkombëtar hulumtues ka përcaktuar për të vlerësuar nëse plotësimi i lëndëve ushqyese gjatë shtatzënisë shoqërohet me zvogëlimin e rrezikut të ASD, me dhe pa aftësi të kufizuara intelektuale.

Duke pasur parasysh kuptimin e tanishëm dhe forcën e provave që mbështesin rëndësinë e plotësimit ushqimor gjatë shtatzënisë, “është e pamundur të imagjinohet që këto rezultate, të tyre, duhet të ndryshojnë praktikën aktuale”, shkruajnë autorët.

Megjithatë, ata thonë se këto gjetje “ngrenë pyetje që kërkojnë hulumtime” dhe kërkojnë verifikim në studime të rastësishme “përpara se të rekomandojnë një ndryshim në praktikën aktuale”.