Trombektomia mekanike është një nga mënyrat e reja të trajtimit të sulmeve në tru, dhe është prezantuar në seminare të ndryshme të mbajtura në spitale speciale.

“Ekzistojnë katër studime mjekësore që janë bërë kohët e fundit dhe tregon se ka një qasje të re në trajtimin e sulmit në tru, të tilla si procedurat endovaskulare, dhe ne jemi sot këtu për të folur për zbatimin e këtyre procedurave”, thekson neurologu çek nga spitali univesitar Dr. Daniel Sanjak.

Siç shpjegon ai, fjala është për rivendosjen e fluksit të gjakut përmes enëve të mëdha të bllokuara dhe ta bëjnë atë sa më shpejtë të jetë e mundur, sepse kjo është në interes të pacientit dhe kur shtohet trombi tërhiqet mekanikisht nga ena e bllokuar e gjakut.

“Si një radiologe intervenues kam shumë përvojë me këtë metodë dhe në mënyrë direkte bëj aplikimin e tij. Përfaqëson heqjen mekanike të trombit dhe plotësimin me metodat për dekompozimin e saj kimik”, thotë radiologia i spitalit universitar Dr. Marta Kocher.

Siç thekson ajo, është e nevojshme që pacienti të vijë sa më shpejtë të jetë e mundur, dhe se procedura me sukse mund të kryhet deri në gjashtë orë pas fillimit të simptomave të para.

Kocher tha se ishte e kënaqur me rezultatet e pacientëve të cilët kishin arterie të bllokuara, dhe metoda aplikohet në 90% të rasteve dhe shkalla e suksesit është rreth 60%.

Sipas drejtorit të spitalit special Sveti Sava, qëllimi i seminarit ishte që neurologë tjerë të mësojnë për mënyrën e zgjedhjes së pacientëve me diagnose që bëhet para intervenimit, si dhe organizimet paraspitalore dhe shërbimet shëndetësore spitalore që është e fokusuar në pacientët të cilët kanë formë të rëndë akute të sulmeve në tru.

Kjo metodë është shumë e kërkuar dhe kryhet vetëm në qendrat e specializuara, të cilat janë të shtrenjta dhe medoemos duhet të reagojë në kohë sepse brenda gjashtë orëve mund të ndërhyjë për të shpëtuar jetën e këtyre pacientëve, dhe gjithashtu duke iu mundësuar atyre shërim të mirë.

Sacic theksoi rëndësinë e mbajtjes së seminareve, sepse kjo është mënyra më e mirë për të ndarë përvojat me njerëzit që janë disa vite tashmë të angazhuar me sukse në procedura të tilla./kosovarja.ch/