Shtëpitë janë mjaft kaotike, edhe pa bërë gjëra që të duken dhe ndjehen madje edhe më të pista. Kjo nuk ka të bëjë me rregullimin praktik apo rrëmujën, por përzgjedhjen e dekorimit që kemi bërë, gjë që ndikon në ndjesinë e parregullsisë apo qetësimit. Disa njerëz e pëlqejnë si stimulim vizual, kurse të tjerët i shqetëson ngaqë e ndjejnë si kaotike. Gjeni nivelin tuaj të komoditetit me këto këshilla dhe vlerësime.

Më pak ngjyra

Zbuloni, si të kombinoni ngjyra të ndryshme, ashtuqë të mjaftojë vetëm një kombinim për ta bërë dhomën të duket e kompletuar dhe tërheqëse, por edhe e banueshme. Ju nuk dëshironi që gjithçka të mos përputhet, por gjithashtu nuk dëshironi të merreni me çfarëdo katalogu. Nëse mendoni se është laramani e tepruar e ngjyrave, krijoni një nuancë në vend të shumë ngjyrave në një të vetme. Kjo shton thellësinë dhe bukurinë e dhomës pa e ngarrkuar atë.

Mobilje me nivel të njëjtë

Kështu, karriget me lartësi të njëjtë krijojnë një linjë të vazhdueshme, kurse lartësitë e ndryshme ju lodhin pak trurin në përpjekje për kombinimin e tyre. Nëse dëshironi të mbani ndjenjën e shtëpisë së rregulluar, vendosni në madhësi të ngjashme.

Stili i përputhjes

Shtëpitë me pjesë në stile të ndryshme janë dinamike dhe interesante. Por, shumë përzierje dhe syri yt nuk e di se ku të aterojë, ashtuqë rrotullohen të hutuar dhe të pakënaqur. Shtoni në çdo pjesë me stil të caktuar të paktën një element i cili dallon një ngjyrë, periudhë kohore, apo përfundim. Me lidhjen e elementeve të projektimit në hapësirën tuaj duke përdorur karakteristika të përbashkëta, i lejoni syve të lëvizin me kënaqësi nëpër hapësirë.

Ekspozim i gjërë arti

Korniza të shumta të ndryshme të varura në mur janë një mënyrë e mirë për të mbushur një hapësirë të madhe, por pengesë është rrëmuja vizuale që vjen nga pjesë të tepruara të varura pranë njëra-tjetrës. Padyshim se rregullimi i murit të galerisë është artistik dhe i balancuar (dhe na pëlqen!), por për disa sy mund të duket kuturu dhe i çrregullt. Një vepër e madhe arti dëshmon punën e bërë dhe i dallon më mirë gjërat.

Simetria

Simetria është një mënyrë e natyrshme e krijimit të ndjenjës së një rregulli në hapësirë – ajo kujdeset për barazpeshën vizuale, por edhe të krijojë një ritëm të kapshëm për sytë. Nga ana tjetër, dekorimet që nuk duken në mënyrë të përkryer në vetvete nuk krijojnë të njëjtën ndjenjë të sigurisë, rendit dhe paqes. Simetria është tërheqëse, por perfekcionizmi shpesh mund të krijojë një atmosferë që nuk funksionon për një shtëpi të jetës reale.

kosovarja.ch