Ndërsa plakemi, është në interesin tonë të hamë një dietë të shëndetshme. Plakja na bën më të ndjeshëm ndaj problemeve si sëmundjet e zemrës dhe diabeti, për të mos përmendur problemet kozmetike si rrudhat.

Marrja e ushqyesve të duhur mund të na ndihmojë të mbrojmë veten. Dhe meqenëse yndyrat e shëndetshme janë një nga ushqyesit më të rëndësishëm për të rriturit në moshë, konsumimi i ushqimeve si vaji i susamit është një opsion i mirë.

Vaj susami për plakjen       

Vaji i susamit nxirret nga farat e susamit të papërpunuara, të shtypura dhe ka përdorime kozmetike dhe në kuzhinë. I pasur me acide yndyrore esenciale dhe komponime bimore të quajtura polifenole, ky vaj është një përbërës i fuqishëm për t’ia shtuar rutinës tuaj të përditshme.

Vaji i susamit përmban dy antioksidantë të fuqishëm të quajtur sesamol dhe sesaminol, të cilët ndihmojnë në luftimin e dëmtimit të qelizave të radikaleve të lira që çojnë në sëmundje dhe inflamacion.

Hulumtimet e bëra në tubat e provës kanë treguar se vaji i susamit zvogëlon ndjeshëm shënuesit inflamatorë, dhe për këtë arsye mund të ndihmojë në parandalimin e problemeve të lidhura si sëmundjet e zemrës, mbipesha dhe kanceri. Studimet e kafshëve kanë treguar gjithashtu se vaji i susamit ndihmoi në zvogëlimin e dëmtimit të qelizave të zemrës.

Meqenëse funksionon në inflamacion, vaji i susamit është përdorur në sistemet e mjekësisë tradicionale për trajtimin e dhimbjeve të kyçeve. Hulumtimet moderne sugjerojnë se ka diçka për këtë. Studimet e kafshëve kanë lidhur vajin e susamit me përmirësimin e simptomave të artritit si dhimbja dhe inflamacioni i kyçeve.

Shkencëtarët sugjerojnë se ky përfitim është ndoshta falë acideve yndyrore të pangopura të vajrave të susamit në formën e yndyrave omega-6, të cilat dihet se kanë veti anti-inflamatore. Studimet kanë treguar se yndyrat në vajin e susamit madje mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të sheqerit dhe yndyrës në gjak.