Sot, letrat higjienike të toaletit janë shumë në dominim, sidomos ato me ngjyrë dhe të aromatizuara. Megjithatë, pak njerëz e dinë se këto duhet të shmangen sa më shumë nga përdorimi. A e keni menduar ndonjëherë se pse?

Administrata Amerikane e ushqimit dhe barnave (FDA) në vitin 987 ka bërë revolucion në industrinë kozmetike duke ndaluar përdorimin e ngjyrave të caktuara si dhe aromat, të cilët në eksperiment me kafshët kanë vërejtur dukuri të shpeshta të tumoreve pasi ishin të ekspozuar ndaj këtyre dukurive. Edhepse teknologjia ka ndryshuar shumë që atëherë, ende pason shqetësimi i madh në lidhje me përdorimin e letrës me ngjyrë dhe të parfumuar të tualetit.

Kanceri i qafës së mitrës

Është supozuar se efekti direkt i ngjyrës ë letrës higjienike në organet riprodhuese të femrës, mund të rezultojë në një rritje të rrezikut për kancerin e qafës së mitrës.

Probleme me zorrën e trashë

Përdorimi i letrës me ngjyrë dhe të parfumuar të tualetit mund të çojë në inflamacion dhe kruarje në zonën rektale. Përveç kësaj, është mirë që herë pas here gjatë pastrimit në tualet të shikoni në rast të shfaqjes së gjakut në të. Letrat higjienike me ngjyrë e bëjnë të vështirë zbulimin e këtyre ndryshimeve, sidomos kur lagen sepse nuk dallohen shenjat mirë. Këto shenja mund të jenë si dëshmi për kancer kolorektal dhe ju mund të mos e vëreni si pasojë e letrës me ngjyrë.

Infeksion i traktit urinar

Letrat higjienike me ngjyrë mund të jenë jashtzakonisht irrituese në zonën vaginale, kështuqë përdorimi i saj shpesh llogaritet si shkak i infeksioneve të traktit urinar.

Infeksionet fungale

Një nga pyetjet që gjinekologu duhet t’ia parashtrojë secilës femër me infeksion fungal është se a përdorin letër higjienike me ngjyrë. Në veçanti, hulumtuesit gjetën një korelacion të drejtëpërdrejtë mes përdorimit të letrës higjienike me ngjyrë dhe paraqitjes së këtij infeksioni.

Mjedisi i shëndetshëm

Me shtimin e letrave higjienike me ngjyrë dhe aromë, shtohet edhe më tej ndotja e ambientit. Përdorimi i letrës së zakonshme higjienike të bardhë, megjithëse një hap i vogël, por i rëndësishëm në ruajtjen e mjedisit jetësor.

Edhe letra e bardhë higjienike nuk është e padëmshme

Lexoni përbërësit në etiketë

Shumica e njerëzve nuk e dine, por letra e bardhë higjienike mund të jetë e dëmshme për shëndetin tuaj. Në fakt, disa përdoren nga përbërja e klorit e cila krijon toksina të rrezikshme, duke përfshirë dioksinat dhe furanet të cilët mund të shkaktojnë probleme të shumta shëndetësore. Pra, kushtoni vëmendje përbërësve të listuar në paketim – nëse ka paraqitje të klorit, atëherë kërkoni letër të bardhë higjienike nga tjetër prodhues./kosovarja.ch/