2.2 C
Priština
More

  Kalendari i zhvillimit: çfarë dinë dhe mund të bëjnë fëmijët njëvjeçarë?

  spot_imgspot_img

  Shihni në kalendarin rreth zhvillimit se çfarë mund të bëjnë, thonë dhe ndjejnë fëmijët e moshës nga 12-24 muaj.

  Zhvillimi social dhe emocional i fëmijës

  12-15 muaj

  • Frika nga personat e panjohur arrin kulmin

  15 muaj

  • Reagojnë ndaj emrit të tyre
  • Imitojnë aktivitete të thjeshta shtëpiake
  • I gëzohen aktiviteteve të përsëritura

  18 muaj

  • Heqin këpucët dhe çorapet, zbërthejnë zinxhirin e rrobave
  • Mbajnë gotën derisa pijnë, mundohen të hanë me lugë
  • Luajnë të vetmuar, luajnë në prani të fëmijëve të tjerë
  • Paraqiten shenja të xhelozisë, iu pengon vëmendja e të tjerëve
  • Shfaqin ankth dhe të qeshura pa arsye
  • Janë të pranishme intervale të mungesës
  • Lëvizje stereotipe
  • Depresion i mundshëm për shkak të mungesës nga personat e afërt

  AFTËSITË E TË FOLURIT

  15 muaj

  • Dëshira për të shprehur zërin
  • Kuptojnë gjërat e njohura dhe emrat e personave të afërt

  15-18 muaj

  • Formojnë fjali nga fjalët apo gjestet

  16 muaj

  • Përdorin 6 fjalë
  • Emërojnë një send sipas kërkesës

  17 muaj

  • Frazë nga dy fjalë (nëna, topi)

  18 muaj

  • Kombinojnë një emër dhe folje (mami eja!)

  19 muaj

  • Dijnë më shumë fraza nga dy fjalë të tipit emër, folje

  20 muaj

  • Njohin 8 deri 12 imazhe

  21 muaj

  • Kërkojnë fjalë për të ngrënë dhe pirë
  • Kryejnë detyra që kërkojnë dy aktivitete (kryej, mbylle)

  22 muaj

  • Përdorin emra, folje dhe mbiemra

  22-24 muaj

  • Dinë fraza më të thejshta dhe fjali me tre fjalë

  AFTËSITË INTELEKTUALE

  18 muaj

  • Tregojnë objektet nga rrethanat e mënjëhershme
  • Tregojnë tri pjesë të trupit të tyre sipas kërkesës (syri, koka, hunda)
  • Pas informimit mësojnë të vendosin katër gota afër katër pjatave
  • Bëjnë lojëra simbolike sikur tallen

  19 muaj

  • Përdorin burime në zgjidhjen e problemeve
  • Sjellin objekte në marrëdhënie me veten dhe veprojnë nga një subjekt në tjetrin

  AFTËSITË PERCEPTUESE

  15 muaj

  • Njohin objektet në foto (qen, mace)

  18 muaj

  • Gjejnë shpejt burimin e zërave

  AFTËSITË MOTORIKE

  12-15 muaj

  • Përdorin më tepër njërën dorë

  13 muaj

  • Me saktësi vënë objekte të vogla në gotë
  • Mund të vendosin dy kube njëra mbi tjetrën

  15 muaj

  • Mund të ndërtojnë një kullë prej tre kubeve

  16 muaj

  • Vendosin rreth në korrnizë

  18 muaj

  • Ndërtojnë një kullë prej pesë kubeve
  • Imitojnë vizatime duke tërhequr vijat me laps në letër

  19-24 muaj

  • Hedhin objekte pa ndonjë drejtim të caktuar

  AFTËSITË MOTORIKE

  13 muaj

  • Mund të qëndrojnë në këmbë duke ruajtur ekuilibrin pa ndihmën e askujt
  • Mund të bëjnë deri dhjetë hapa ecje

  14 muaj

  • Mund të përkulen dhe ngriten

  15 muaj

  • Mund të qëndrojnë në këmbë të pavarur

  16 muaj

  • Vrapojnë në rreth

  18 muaj

  • Shtyjnë topin me këmbë
  • Mnd të kërcejnë me dy këmbë
  • Mund të ngjitin shkallët
  • Marrin dhe lëvizin objektet

  20 muaj

  • Vrapojnë
  • Hedhin topin pa humbur ekuilibrin
  • Hapin derën

  21 muaj

  • Zbresin shkallët pa u mbajtur me dorë./kosovarja.ch/

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Pushimet shijojnë më shumë me Prime Travel

  Ndërsa ditët e diellit të gushtit i lënë butësisht...

  Dëshironi të vraponi më shpejt, ndiqni këto tri këshilla

  Të gjithë e kemi dëgjuar frazën se duke e...

  Dëgjoni këto këngë për seks të ngadaltë dhe sensual

  Muzika mund të ndikojë në dëshirën tonë seksuale. Kështu...

  Çfarë është shtatzënia ektopike?

  Një shtatzëni ektopike mund të jetë një ngjarje shkatërruese...