Nëse përpiqeni të mbani vaginën tuaj të shëndetshme, ju nuk keni nevojë ta bëni këtë vetëm – ekzistojnë produkte të ndryshme që ju ndihmojnë rreth këtij qëllimi. Por, a e dini me të vërtetë si mund të jetë një vaginë e shëndetshmea po si mund të duket një e tillë e sëmurë? Së pari lajmet e mira: shanset janë më shumë që vagina juaj të jetë e shëndetshme shumicën e kohës. Por, nëse dëshironi të siguroheni se ashtu është, mjekët ju sugjerojnë që të mbani sytë hapur për këto shenja të mëdha që nuk janë aspak ideale:

Ju përjetoni dhimbje

Është e qartë, por është e vërtetë. Dhimbja është gjithmonë një shqetësim. Dhimja, pavarsisht si transmetohet përmes penetrimit apo ndryshe, ajo paraqet një lloj problemi. Gratë mund të marrin infeksione në buzët e vaginës gjë që mund të shkaktojnë parehati ose shkarkim të sekrecionit.

Keni djegie aty poshtë

Ashtu si çdo pjesë e trupit tuaj, kjo është krejtësisht normale dhe e shëndetshme për zonën vaginale të jetë paksa irrituese dhe ndjesi djegie, por nëse kjo vazhdon pa ndërprerë, atëherë mund të indikojë për ndonjë problem. Në raste të tilla, bisedoni me mjekun tuaj sepse mund të jetë ndonjë shenjë e infeksionit.

Buzët vaginale i keni të fryera

Është shumë e zakonshme që buzët vaginale të një femre të fryhen apo rriten në disa raste, por kjo mund të jetë edhe një shenjë alarmuese për diçka më shumë. Meqenëse vagina është shumë e ndjeshme ndaj ndryshimeve në mjedisin tuaj të përditshëm, që nënkupton se gjtihçka që ndikon në ekuilibrin e Ph-së, mund të ketë pasoja në aromë, sekrecion dhe ënjtje të vaginës. Nëse vëreni fryerje të tillë, shkaktarë mund të jenë këto faktorë: antibiotikët, spermicidet, seks i shpeshtë, parazit hormonal, ndryshime në dietë, stresi dhe stërvitjet.

Keni sekrecion të madh

Disa lloje të sekrecionit janë mëse normale dhe të shëndetshme, që mund të jetë e bardhë apo e tejdukshme. Por, nëse vëreni ndonjë lloj sekrecioni të verdhë apo të gjelbër, ndonjë sekrecion që është i trashë apo ka cilësi të ndryshme, ka aromë të pakëndshme apo shoqërohet me djegie, atëherë duhet të kërkoni ndihmën e mjekut për kontroll të mëtutjeshëm.

Keni papastërti në zonën vaginale

Një vaginë e shëndetshme ka nevojë për higjienë të mirëfilltë të saj. Vagina juaj megjithëse është një organ vetë-pastrues, sërish ajo mbledh papastërti dhe mbeturina rreth buzëve vaginale, të quajtura si smegma, që në thleb janë pjesë të bardha që varen në vaginën tuaj. Mes urinës dhe djersës dhe në afërsi të anusit, vagina duhet të pastrohet rregullisht për të parandaluar papastërtitë dhe krijimin e bakterieve si dhe për të shmangur aromat e pakëndshme.

Keni gunga në buzët vaginale

Vagina juaj posedon gjëndra të djersës dhe folikule të qimeve që janë të prirur për akumulim të papastërtisë. Pastrimi i rregullt i vaginës është një kritikë për të parandaluar akumulimin e bakterieve të pista të cilat mund të shpiejnë në puçrra dhe gunga rreth zonës vaginale.

Sigurisht, gjinekologu juaj është burimi më i mirë për shëndetin tuaj vaginal. Nëse nuk jeni të sigurtë a jeni të shëndetshëm aty poshtë, pyesni mjekun tuaj dhe mos hezitoni të flisni. Problemet vaginale që lihen pasdore mund të lënë pasoja afatgjata, duke kërkuar më shumë kohë për t’u trajtuar.

kosovarja.ch