Fëmijët me Coronavirus mund të shfaqin shenja të një stomaku të trazuar, ka zbuluar një studim i ri. Shkencëtarët thonë se diarreja dhe të vjellat mund të jenë e dhëna e parë që fëmijët kanë virusin, edhe nëse nuk kanë një kollë.

Është bërë thirrje që lista e simptomave NHS të rishikohet. Për momentin, lista zyrtare e kontrollit përfshin tre simptoma: një temperaturë të lartë, një kollë të re dhe të vazhdueshme dhe një humbje ose ndryshim të nuhatjes ose shijes.

Por studiuesit në Universitetin Queen’s në Belfast tani thonë se të paturit e një stomaku të trazuar mund të jetë një simptomë kryesore e Covid-19 tek fëmijët.

“Në grupin tonë, diarreja dhe të vjellat ishin më parashikuese sesa kolla apo edhe ndryshime në nuhatje dhe shije”, tha Dr. Tom Waterfield, siç raportohet nga The Guardian. “Nëse doni të diagnostikoni në të vërtetë infeksionin tek fëmijët, ne duhet të fillojmë të shikojmë në diarre dhe të vjella, jo vetëm simptomat e traktit të sipërm të frymëmarrjes.”

Waterfield tha se lista aktuale e simptomave të njohura zyrtarisht identifikon vetëm 76% të rasteve – ndërsa shtimi i problemeve të stomakut në listë mund të rrisë shkallën e zbulimit në 97%.

Studimi testoi më shumë se 990 fëmijë të punonjësve të kujdesit shëndetësor nga e gjithë Mbretëria e Bashkuar, të moshës midis dy dhe 15 vjeç. Rezultatet zbuluan se 68 fëmijë kishin antitrupa dhe ka të ngjarë të kishin pasur tashmë Covid-19. Gjysma e këtyre fëmijëve kishin raportuar simptoma, nga të cilët 19% vuanin nga diarreja, të vjellat dhe dhimbjet e barku.

“Shumë fëmijë do të kenë rrjedhje hunde dhe teshtitje në dimër, por kjo nuk është një shenjë,” shtoi Waterfield.

Përfundimet i shtohen hulumtimit të mëparshëm nga King’s College London për gati 250,000 fëmijë nga një aplikacion për studimin e simptomave Covid. Këto zbulime sugjerojnë se një kollë nuk është aq e zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit – dhe problemet gastrointestinale janë më të zakonshme tek fëmijët krahasuar me simptomat e tjera.