-5.9 C
Priština
2.2 C
Zürich
More

  Avantazhet dhe disavantazhet e lindjes në ujë

  spot_imgspot_img

  Në vendet e zhvilluara gjatë njëzet viteve të fundit të shekullit të 20-të ka filluar praktika e lindjes në ujë. Nga pikëpamja e nënave lindja në ujë konsiderohet më pak e dhimbshme, dhe nga pikëpamja e fëmijës e bën tranzicionin më të qetë nga rrethi i ngrohtë në mjedisin e nënës në ajër dhe në këtë mënyrë shmang „shokun natyror të fëmijës“. Por nga pikëpamja e fëmijës, ekziston një frikë që fëmija mund të thith ujin e cila mund t’ia zënë frymën.

  Avantazhet / Përparësitë nga lindja në ujë:

  • kontraktimet janë më pak të dhimbshme,
  • nënat do të ndjehen më mirë,
  • lindja është më e shpejtë,
  • nevoja për më pak fonde për lehtësimin e dhimbjes.

  Disavantazhet / Mangësitë nga lindja në ujë:

  • Infeksione të mundshme të foshnjës me ujë nga vaska,
  • gjakderdhje e rritur e mundshme e shkaktuar nga uji i nxehtë,
  • rënie e shtypjes së gjakut të nënës për shkak të zgjerimit termik të enëve të gjakut,
  • monitorimi i foshnjës i vazhdueshëm është i vështirësuar,
  • aparati standard për monitorimin e të rrahurave të zemrës së foshnjës (CTG) në ujë nuk është i përdorshëm,
  • ndërhyrjet për nënat në periudhën e lehonisë II janë të vështirësuara (si për shembull prerja e Perineum),
  • Infeksioni më i mundur i stafit (HIV, hepatiti),
  • anestezioni epidural nuk është i mundur.

  Parakushte për lindjen në ujë:

  • tek anomalitë e ndryshme dhe kërcënimet e foshnjës lindja në ujë nuk është e pranueshme (fëmija i madh, pozita jo e drejtë e foshnjës, shtatzënia me binjakë, lindja e parakohëshme, …),
  • lindja në ujë mund të kryhet vetëm në spitale të pajisura në mënyrë adekuate,
  • gjatë lindjes në uj, nënës i duhet të jetë nën mbikëqyrje të vazhdueshme të mamive, dhe kur ndodh periudha e II e lindjes duhet të jenë të pranishëm së paku dy persona. /kosovarja.ch/

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...