Pjesët e trupit tuaj janë të lidhur në mënyra që kurrë nuk i keni imagjinuar. Për shembull, a e dini se gjatësia e gishtit tregues mund të zbulojë fshehurazi madhësinë e penisit tuaj? Po ju paraqesim 10 lidhje më të çuditshme të trupit që mund të shpëtojnë jetën tuaj.

  1. Çka tregon zëri juaj për lartësinë tuaj

Hulumtuesit nga Univerziteti i Uashingtonit kohët e fundit kanë zbuluar se dëgjuesit mund të përcaktojnë me saktësi lartësinë relative të folësit vetëm duke i dëgjuar ata të flasin. Frekuenca e “rezonancës subglotale”, një zë i prodhuar në rrugët ajrore poshtë mushkërive që zvogëlohet me rritjen e lartësisë. A e keni pyetur veten ndonjëherë se pse miqtë tuaj shtatlartë flasin në mënyrë të qetë? Tani e mësuat.

  1. Çka tregojnë sytë për trurin tuaj

Enët e gjakut prapa syve tuaj mund të zbulojnë se sa i shëndetshëm është truri juaj, sipas një raporti kohët e fundit në shkencën psikologjike. Hulumtuesit gjetën se njerëzit në moshën e mesme me vena më të gjera kishin dhënë rezultate më të këqija në IQ testet, gjë që duhet t’ju jape edhe një arsye për të bërë kontrollet çdo vit.

  1. Çka tregon lëkura juaj për tensionin e gjakut

Rrudhat nuk janë vetëm një shenjë e plakjes, ata mund të kumtojnë edhe probleme me presionin e gjakut, thuhet në një studim. Kur hulumtuesit ndanë njerëzit në dy grupe duke u bazuar në rrezikun e sëmundjeve kardiake dhe analizuan freskinë e lëkurës së tyre, ato persona me më pak rrudha kishin presion më të ulët të gjakut si dhe rrezik më të vogël të sëmundjeve të zemrës.

  1. Çka tregon dora juaj për penisin tuaj

Ju paralajmërojmë të mos shikoni dorën tuaj pasi të lexoni këtë: meshkujt, të cilët kanë gishtin tregues më të shkurtër se gishti i unazës, priren të kenë penis më të madh, sipas studimit Korean të bërë më 2011. Kjo ndodhë për shkak se testosterone i tyre qysh kur janë fetuse, kontrollon edhe gjatësinë e penisit edhe atë të gishtërinjve, thonë hulumtuesit.

  1. Çka thonë gishtërinjtë për rrezikun nga kanceri

Përderisa gishti më i madh tregues mund t’ju jape penisin…më të shkurtër, këtu po ju paraqesim një dobi: mund t’ju vë në rrezik më të ulët të kancerit të prostates, sipas një studimi në “British Journal of Cancer”.

  1. Çka tregojnë këmbët tuaj në lidhje me ereksionin

Vuani nga sindromi i këmbëve të lodhura apo të papushuara? Mund të keni probleme më serioze se sa thjeshtë dhimbja e këmbëve, thuhet në një studim i bërë në kohët e fundit nga shkolla mjekësore e Harvardit. Hulumtuesit pohuan se meshkujt që kishin të paktën 5 episode të tilla të sindromit çdo muaj, kishin 50% më shumë gjasa për të pasur mosfunksionim erektil se sa meshkujt pa dhimbje të këmbëve. Të dy kushtet janë të lidhura me nivelet e ulëta të dopaminës kimike, e cilamund të jetë një shpjegim i mundshëm.

  1. Çka tregojnë dhëmbët tuaj për mendjen

Një studim i bërë më 2012 sugjeron se si aftësia juaj e përtypjes mund të parashikojë rrezikun e demencias. Por mos u shqetësoni nëse keni probleme me përtypjen. Hulumtuesit nuk janë të sigurtë nëse zvogëlimi mendor rezulton në kujdesin e dobët të dhëmbëve dhe paaftvsisë për të kafshuar dhe përtypur, nëse vërtetë vështirësitë gjatë përtypjes ndikojnë në tru apo thjeshtë është një korelacion i rastit.

  1. Çka tregon pulsi për zemrën tuaj

Fleksibiliteti i aortës suaj mund të matet duke kontrolluar pulsing në gishtin tuaj, thuhet sipas hulumtuesve në univerzitetin e Iowa-s. Aorta juaj është një arterie e madhe, që kur ngurtësohet mund të rrisë rrezikun për të vdekur nga sulmi në zemër ose goditje në tru.

  1. Çka tregon gjumi për sytë tuaj

Njerëzit me apnea kanë pothuajse dy here më shumë gjasa për të zhvilluar glaucoma – sëmundje e syrit që mund të çojë në verbëri – brenda 5 viteve. Kur nuk merrni frymë në gjendje normale, humbja e oksigjenit shkakton dëme të nervave optikë, ose mund të shkaktojë nivele abnormal të gazrave në gjak – të dy rastet mund të rezultojnë në glaukomë.

  1. Çka tregojnë buzët për memorjen tuaj

Nëse jeni një nga miliona njerëz që marrin ftohje, dhe ai shpërthimi i bezdisshëm apo plasaritja e buzëve mund t’ju vë në rrezik për zhvillim të Alzheimer dhe demencia, sipas një studimi në Univerzitetin e Kolumbisë. Hulumtuesit kanë përcjellur të rritur mes moshave 59 dhe 79 për 8 vjet dhe kanë zbuluar se ato me infeksione më të larta kanë qenë të ekspozuar ndaj rrezikut më të lartë të viruseve, sikur herpes simplex virus 1 dhe 2./kosovarja.ch/