14 C
Pristina
15.5 C
Zurich
More

  Fjala ‘Jo’, krijon personalitete të forta te fëmijët

  spot_imgspot_img

  Shumë prindër e gjejnë veten në një pozitë ku nuk mund t’u thonë “jo” fëmijëve të tyre. Kjo është për shkak se ne jetojmë në një shoqëri të ngarkuar dhe prindërit janë më të zënë se kurrë me gjithçka po ndodh në jetën e tyre.

  Gjithashtu, shumë prindër dëshirojnë të jenë miqtë më të mirë me fëmijët e tyre. Si të tillë, miqtë më të mirë rrallë thonë “jo”. Por, si prind, refuzimi i dëshirave të fëmijës mund të jetë thelbësor në ndërtimin e personaliteteve të tyre të forta.

  Bright Side ka shkruar për vendosjen e kufijve të fëmijëve dhe t’ju japë disa alternativa për fjalën “jo”.

  Ata marrin një ndjenjë të strukturës dhe disiplinës.

  Thënia “jo” e fëmijëve është mënyra numër një për të vendosur kufij për ta. Ata mësojnë se duhet të qëndrojnë brenda këtyre kufijve dhe nëse i thyejnë ato, do të ketë pasoja.

  Prandaj, ata ndjehen përgjegjës për veprimet e tyre. Sidoqoftë, para se t’i thuash “jo” fëmijës tënd, mund të duhet të gjesh një arsye të mirë, sepse fëmijët nuk do të pranojnë një refuzim pa luftë.

  Kjo do të ndihmojë në ndërtimin e vetëvlerësimit të tyre.

  Përkundër asaj që shumë njerëz mendojnë, të kesh vetëvlerësim të zhvilluar nuk do të thotë që gjithmonë duhet të ndihesh mirë me veten. Ne nuk do t’i ndihmojmë fëmijët të ndërtojnë vetëvlerësimin e tyre nëse vazhdojmë t’u tregojmë sa të mirë janë.

  Ne duhet t’i inkurajojmë ata të bëjnë gjëra vetë, që do të thotë se do të duhet t’u themi “jo” ndonjëherë.

  Ata do të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis dëshirave dhe nevojave të tyre.

  Fëmijët ngazëllehen kaq lehtë me lodrat e reja që shohin në reklama. Dhe natyrshëm, ata do të kërkojnë nga prindërit e tyre që të blejnë lodrën më të re për ta, sepse shumica e miqve të tyre e kanë tashmë atë.

  Si prind, ju duhet t’i shpjegoni atyre se ata në të vërtetë nuk kanë nevojë për atë lodër specifike dhe se ata tashmë kanë gjëra të tjera mahnitëse me të cilat mund të luajnë.

  Kjo sjellje nga ana juaj do t’u tregojë atyre se të duash dhe të duhet diçka nuk janë e njëjta gjë.

  Ata do të rriten për të qenë më të durueshëm.

  Sipas ekspertëve, vonesa e kënaqësisë është një hap thelbësor për suksesin. Të gjithë duhet të mësojmë se kur hyjmë në moshë madhore, duhet të punojmë shumë për të arritur qëllimet tona. I njëjti mësim duhet t’u mësohet fëmijëve që në moshë të re.

  Thënia “po” gjatë gjithë kohës do ta bëjë një fëmijë të paduruar vetëm kur nuk mund të ketë atë që dëshiron kur të dojë.

  Prindërit nuk duhet të dorëzohen pasi fëmijët e tyre të fillojnë të qajnë ose të lypin.

  Shumica e fëmijëve, kur marrin një refuzim, fillojnë të ankohen dhe madje përdorin të qara ose të bërtitura. Dhe nganjëherë prindërit nuk mund të trajtojnë stresin dhe presionin psikologjik, kështu që ata dorëzohen.

  Sidoqoftë, dorëzimi bëhet një model me kalimin e kohës dhe fëmija juaj e di se pavarësisht nëse thoni “jo” në fillim, ju do të ndryshoni mendje nëse ata filloni të ankoheni. Kjo tregon mungesë të disiplinës si tek prindërit ashtu edhe tek fëmijët.

  Ka mënyra më efektive për të thënë jo, sesa të thuash “jo”.

  Përdorimi i plotë i fjalës “jo” pa asnjë shpjegim tjetër mund ta bëjë fëmijën tuaj të zemërohet me ju. Ju duhet të gjeni fraza alternative për t’i shpjeguar fëmijës tuaj pse ai nuk mund të ketë atë që dëshiron, kur e dëshiron atë

  A keni probleme t’i thoni “jo” fëmijës tuaj? Si reagojnë ata kur u thoni “jo” dhe si e arsyetoni vendimin tuaj para tyre?

  Burimi: Albanianpost.com

  Shpërndaje postimin:

  spot_imgspot_img

  Të popullarizuara

  spot_imgspot_img

  Artikuj të ngjajshëm
  Artikuj të ngjajshëm

  Këto cilësi të mashkullit, vlerësohen më shumë nga një femër

  Të gjithë meshkujt mendojnë që femrat janë të interesuara...

  Reduktimi i kripës dhe ndikimi në organizëm

  Kripa është pjesë e rëndësishme e dietës suaj kur...

  12 shenja që tregojnë se partneri ju dashuron çmendurisht

  Dashuria e vërtetë nuk është se vetëm ndjehet, por...

  8 mënyra për të rikthyer besimin tek vetja para çdo takimi të parë

  Nuk ka rëndësi sa takime të reja keni bërë...